Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller via kontaktskjema.
Organisasjonsnummer: NO 998 592 585 MVA

Lesetreneren.no er et pedagogisk verktøy for å øke lesehastigheten. Elever som lærer å lese starter med å lære lyder. Deretter trekkes lydene sammen for å forme ord. Når eleven har kommet så langt at den såkalte lesekoden er knekt, det vil si at det går rimelig greit å bokstavere (trekke lydene sammen) til ord, er det viktig å øve på å avkode hele ord uten bokstavering. Skal en bli en funksjonell leser må en kunne avkode hele ord om gangen, og ikke måtte trekke lydene sammen i hvert ord.

Lesetreneren.no lar deg øve på å avkode hele ord. Ordet vises på skjermen et kort øyeblikk. I starten kan en stille inn at ordet vises ganske lenge, slik at det er tid til å bokstavere (trekke lydene sammen). Etter hvert som en blir flinkere kan en justere ned tiden ordet vises, for å trene på ordavkoding.

Lesetreneren.no passer for elever som er i startfasen med lesing, og som har behov for å øke lesehastigheten. Voksne som har vansker med å lese eller som trenger å øke lesehastigheten kan også ha stort utbytte av lesetreneren.no.

Lesetreneren.no er ikke som mange andre pedagogiske programmer for elever. Her er det ikke noe spillpreg i form av smilefjes eller andre belønninger. En avanserer heller ikke til neste "level" hvis en har vært flink. Skal en elev ha utbytte av programmet må det være en voksen til stede for å hjelpe til eller sjekke at eleven får se ordet lenge nok, og gi tilbakemeldinger hvis eleven leser feil eller rett. En skal heller ikke holde for lenge på om gangen, da kan det fort bli kjedelig.

Lesetreneren.no anbefales brukt i korte perioder hver dag en periode, for eksempel 5-10 minutter hver dag over en periode på noen uker eller måneder. Hvis eleven har lesevansker vil det også være lurt å være i dialog med skolen i forhold til at lesetreneren.no godt kan være en erstatning eller et supplement til lange leselekser, og at det kan være lurt å trene på lesing av høyfrekvente ord en periode for å få opp lesehastigheten og på sikt også lesegleden.

Lesetreneren.no bruker i hovedsak høyfrekvente ord i ordlistene. Dette er de ordene vi bruker mest i språket og som opptrer oftest i vanlig skriftspråk. I tillegg til de innebygde ordlistene kan du legge inn dine egne.

Her kan du kan se en demonstrasjonsvideo 

Lesetreneren.no har følgende språk og ordlister: